Maďarsko: Občianska iniciatíva pripravuje protest proti oživeniu Horthyho režimu

11.06.2012 Celý región

Budapešť 11. júna (TASR) – Maďarská občianska iniciatíva prostredníctvom spoločenskej siete Facebook vyzvala na protestné zhromaždenie proti pokusom oživovania Horthyho režimu, proti množiacim sa antisemitským a rasistickým prejavom. Demonštrácia sa bude konať v nedeľu 17. júna na budapeštianskom Námestí hrdinov.

"Európa končí tam, kde oslavujú človeka zodpovedného za genocídu v Maďarsku, inzultujú na ulici rabína, maľujú na domy Rómov hákové kríže a vyhrážajú sa im smrťou, nadávajú novinárom, hádžu fľaše s hákovým krížom a s kyselinou do dvora modlitebne, vyhodia z krčmy Róma a zbijú ho kvôli jeho pôvodu, kde si obliekajú v parlamente uniformu Šípových krížov, kde poslanec vládnej strany v tlači popiera udalosti holokaustu a kde si predseda parlamentu uctí pamiatku bývalého poslanca parlamentu za fašistickú stranu Šípové kríže," píše sa vo výzve na Fecebooku.

Iniciátori vyzvali všetky demokratické opozičné sily na účasť na protestnom zhromaždení. Pripomenuli, že ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik sa pred dvoma rokmi dostalo vďaka neonacistickej propagande do parlamentu, že súd napriek policajnému odmietnutiu dáva povolenie na fungovanie Maďarskej gardy, v parlamente zaznieva neonacistická propaganda a otvorene oslavujú človeka, ktorý nesie najväčšiu zodpovednosť za genocídu v Maďarsku.

"Antisemitizmus a rasizmus, ktorého emócie sa v uplynulých dňoch a týždňoch vyplavili na povrch, úzko súvisia s tým, že sa začalo verejné oslavovanie Horthyho, stavanie jeho sôch a odhaľovanie pamätných tabúľ," zdôrazňujú vo výzve organizátori protestu.

V uplynulých týždňoch v maďarskom Debrecíne v miestnom Reformovanom kolégiu odhalil pamätnú tabuľu niekdajšieho regenta Miklósa Horthyho, ktorý spolupracoval s fašistickým Nemeckom. Predtým odhalili jeho sochu v obci Kereki v Šomodskej župe na juhozápade Maďarska.

V Budapešti 5. júna slovne napadli na ulici bývalého hlavného rabína Maďarska Józsefa Schweitzera. Neznámy muž mu nadával a vyhlásil, že nenávidí všetkých židov. Na druhý deň hodili neznámi páchatelia na dvor baptistickej modlitebne v budapeštianskom Csepeli fľaše s hákovým krížom a kyselinou.
 

Vyberte región